Linda Sleven

Winkelvrijwilliger en publieksbegeleiding Rijksmuseum Muiderslot

 

“Een maatschappij zonder vrijwilligers is bijna ondenkbaar”

Ten tijde van de coronacrisis werd er drastisch minder gevlogen, waardoor veel medewerkers van luchtvaartmaatschappijen tijdelijk thuis kwamen te zitten. Zo ook Linda Sleven, die al jarenlang als senior purser werkt. “Er is toen door collega’s een vrijwilligerswerkproject opgezet, Blauw Helpt, zodat we toch de handen uit de mouwen konden steken. Bovendien wilden we graag een steentje bijdragen aan de destijds kwetsbare maatschappij. Er kwam ontzettend veel respons, want wij zitten niet graag stil!”

 

Enthousiast

De medewerkers gaven interesses op en bedrijven, organisaties en instellingen die er behoefte aan hadden, brachten vacatures in. Zo ook Rijksmuseum Muiderslot. “Er zijn hier veel vrijwilligers, maar veel van hen hebben een wat hogere leeftijd. Tijdens de pandemie mochten juist zij niet werken,” vertelt Linda. “Er kwam een introductiedag en er kwamen zo’n dertig collega’s die zich voor het Muiderslot hadden ingeschreven. We zagen elkaar op die dag sinds lange tijd weer en reageerden allemaal heel enthousiast op elkaar. Ik herinner me nog dat ze bij het Muiderslot dachten dat wij elkaar allemaal kenden, maar dat was helemaal niet zo. Het is hoe wij gewend zijn om met elkaar om te gaan. Als je dit werk doen, ben je vanzelf al erg sociaal en leg je makkelijk contacten.”

Parallellen

Voor het werk dat door het Muiderslot gevraagd werd, komt dat goed uit. Linda is, ook na de covidperiode, gebleven. “Ik werk voornamelijk in de museumshop of ik deel audiotours uit. Vanaf onze binnenplaats kunnen de bezoekers een audiotour krijgen, in diverse talen. Wanneer er speciale evenementen in het Muiderslot zijn, wordt er vaak om extra hulp gevraagd; als ik tijd heb, geef ik me daar voor op. Vorig jaar waren er kampeerweekenden in onze pruimenboomgaard; mensen konden toen blijven slapen. Ik vind het heel leuk om dat te begeleiden. Ik heet mensen welkom, verwijs ze door, help met het maken van een picknickmand, noem maar op.” Linda vindt dat er veel parallellen zijn met haar eigen werk. “Het sociale, de interactie, het kunnen invoelen; dat speelt zowel in mijn beroep als in mijn vrijwilligerswerk een rol.”

Kom erbij!

Linda vindt het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen. “Wie er de ruimte voor heeft, zou ik het echt aanraden. Een maatschappij zonder vrijwilligers is bijna ondenkbaar. Het is fijn om iets bij te dragen, maar je ontleent er natuurlijk ook iets aan. Het is niet zo altruïstisch dat je het helemaal om niet doet: er zit altijd wel een gevoel bij. Je wordt gewaardeerd, het is prettig, gezellig en je draagt iets bij aan het reilen en zeilen van het Muiderslot. We worden uitgenodigd voor openingen en draaien volwaardig mee. Je wordt er echt bij betrokken en dat is ook belangrijk voor ons: het is fijn dat je gezien wordt door de organisatie en je andere collega’s.”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.