Voor vrijwilligers

Bent u als vrijwilliger in een van de Gooise musea aan de slag en heeft u behoefte aan meer informatie over het reilen en zeilen van een museumorganisatie? Wilt u iets weten over fondsenwerving of de museumnorm,  wettelijke regels voor musea en kennis over het besturen van een museum of zoekt u informatie over regels voor collectiebeheer en behoud?

Er zijn online veel nuttige websites te vinden die u kunnen ondersteunen bij uw werkzaamheden.
Op deze site bieden wij diverse links naar deze websites.

Museum Adviseurs

Op de website Museumconsulenten staan veel praktische tips over alle facetten van het museale werk. Het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) is het interprovinciale samenwerkingsverband van museumadviseurs in Nederland. De advisering en ondersteuning van musea en aanverwante erfgoedorganisaties richt zich vooral op kwaliteitsverbetering, deskundigheidsbevordering en vergroting van publieksbereik.

Het landelijk contact museumconsulenten biedt een digitale gids met links en nuttige stappenplannen voor het opzetten en beheren van een museum. Vanuit deze site komt u terecht op alle nuttige websites voor musea:

Gebruik van social media

Met social media kunt u vele mensen bereiken. Het is een belangrijk communicatiemiddel om activiteiten in het museum onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Hoe zet u social media goed in? Waar moet u op letten en hoe werkt het?

In deze video van Erfgoedvrijwilliger.nl vertelt Sanne Heymann hoe u als museumvrijwilliger de verschillende mogelijkheden kunt inzetten.

Deze instructievideo van Erfgoedvrijwilliger.nl bekijkt u op YouTube.

Online training

Leer je Erfgoed is een online platform voor alle vrijwilligers en medewerkers die zich inzetten voor erfgoed. Via Leer je Erfgoed kunt u met verschillende online trainingen op een leuke en makkelijke manier (praktische) kennis over (de omgang met) erfgoed uitbreiden. Hoe vertelt u een inspirerend verhaal? Waar moet u rekening mee houden als u gaat schoonmaken? Of hoe stuurt u een groep vrijwilligers aan? De online modules zijn gratis te volgen. U kunt de modules volgen waar en wanneer het u uitkomt. Het enige wat u hoeft te doen is een account aanmaken via de registreer button. 

In samenwerking met de verschillende erfgoedhuizen worden er regelmatig nieuwe trainingen aan Leer je Erfgoed toegevoegd.

De online trainingen van Leer je Erfgoed worden aangeboden via www.leerjeerfgoed.nl

Voor bestuurders en organisaties

Op de website Erfgoedvrijwillger.nl vindt u de nationale vacatures voor erfgoedvrijwilligers. In de sectie Verdieping komen veelvoorkomende onderwerpen en uitdagingen in de erfgoedwereld aan bod specifiek gericht op bestuurders en organisaties die veel met vrijwilligers werken.