Willem van der Heijden

Vrijwilliger in het Huizer Museum

 

“Zo kwam ik uit het zwarte gat”

Wie een drukke baan heeft gehad, kan nog wel eens in het beruchte ‘zwarte gat’ vallen na de pensionering. Dat overkwam Willem van der Heijden uit Huizen. Gelukkig bedacht hij snel dat hij zijn kennis en vrije tijd ook zou kunnen inzetten op vrijwillige basis. Na een tip van zijn echtgenote ging hij bij Singer Laren werken als gastheer. Tot hij ook daar ‘leeftijdsontslag’ meemaakte. Gelukkig vond hij vervolgens een mooie plek bij het Huizer Museum.

Na Singer Laren

“Ik heb jarenlang met uitermate veel plezier bij Singer Laren gewerkt als gastheer. Ongelofelijk leuk om te doen. Als gastheer heb je veel persoonlijk contact met de bezoekers en dat ligt me erg goed. Ik vond het helemaal niet leuk dat daar een einde aan kwam, maar bij Singer Laren hebben ze strenge regels aangaande leeftijd: op mijn 72ste moest ik daar echt stoppen.” Even dreigde er opnieuw een zwart gat, maar toen kwam het Huizer Museum in beeld.

 

DNA ‘t Gooi

Willem: “Ik woon in Huizen, ben er actief in de gemeentepolitiek en natuurlijk kende ik het museum.

Maar het Huizer Museum had voor mij nog te veel de uitstraling van een oudheidskamer. Eerlijk gezegd trok mij dat toen niet zo. Op enig moment ontstond er in de gemeentepolitiek opnieuw discussie dat er een nieuw museum zou moeten komen. Het zou een museum zijn met ‘Goois dna’. En dát leek mij heel interessant; een prima vervolg. De toenmalige directeur Nienke de Wit had een paar heel mooie tentoonstellingen georganiseerd, waar veel mensen op af kwamen.”

 

Duizendpoot

Willem kwam bij het museum binnen als medewerker collectiebeheer, maar zoals dat gaat met duizendpoten, houdt hij zich inmiddels met nog veel meer zaken bezig. Het klimaat, de registratie van de bezoekersaantallen; hij is bijvoorbeeld het contactpunt voor de Museumjaarkaart, hij helpt mee bij het inrichten van nieuwe tentoonstellingen en waar hij kan, springt hij bij. In de maanden dat het museum zonder directie zat, was dat natuurlijk bijzonder prettig.

Nieuwe energie

Per 1 juli 2023 is er een nieuwe directeur aangesteld, waardoor er weer nieuwe wind in het museum zal gaan waaien. Willem heeft er zin in. “Het werk geeft mij een prettige invulling van mijn tijd. Ik vind het fijn om iets nuttigs te doen voor de maatschappij. Het geeft voldoening om een bijdrage te leveren op cultureel gebied. Het klinkt misschien een beetje zwaar, maar dat is het natuurlijk wel. En ik blijf het hopelijk nog lange tijd met veel plezier doen.”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.