Ineke Bregman 

TUINVRIJWILLIGER IN PINETUM BLIJDENSTEIN

 

“We schoffelen, we snoeien, en we maken boomspiegels”
Twaalf jaar geleden ging Ineke met pensioen. Toen ze tijdens de Open Monumentendagen in haar woonplaats Hilversum door Pinetum Blijdenstein wandelde, zag ze een A4-tje hangen waarop vrijwilligers werden gevraagd. En zo begon ze, eerst als gastvrouw in het bezoekerscentrum en niet veel later ook als tuinvrijwilliger.

Exclusieve verzameling

“Elke maandagochtend werken we met een vaste groep vrijwilligers in de tuin”, vertelt Ineke enthousiast. “Dat is enorm gezellig; het is een leuke groep. Dames en heren van mijn leeftijd, maar bijvoorbeeld ook een jonge man en de beheerder. We schoffelen, we snoeien en we maken boomspiegels; mooie rondingen om de stam van de boom. Daar moet het onkruid worden gewied. Ik houd van tuinieren en heb zelf ook een tuin, maar leer hier weer allemaal andere dingen. Over de bomen die er staan en hoe je ze moet verzorgen. Door de hele tuin staan bijvoorbeeld verschillende soorten varens, die we knippen voor de winter. Wat ik niet wist, is dat er zo veel soorten coniferen zijn. In het Pinetum is een exclusieve verzameling te vinden. Sommige soorten staan uitsluitend hier en nergens anders in Nederland, of Europa! Je vindt er ook soorten die met uitsterven worden bedreigd.”

Ook op vakantie

Gastvrouw is Ineke iets minder regelmatig, net afhankelijk van de activiteiten die er zijn. “Bij feestjes, vergaderingen in de tuin of bijvoorbeeld bruiloften zijn er gastvrouwen nodig. Daar kun je je dan op inschrijven. Heel leuk; ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en ook vriendinnen gemaakt. We hebben met de vrijwilligers een eigen appgroep, zowel voor de gastvrouwen als voor de tuinvrijwilligers. Het is ook fijn dat ik me niet bezwaard hoef te voelen als ik verhinderd ben. Mijn man en ik reizen graag en zijn dan soms wel zes of zeven weken weg. Gelukkig zijn er altijd andere vrijwilligers die het werk overnemen.”

Enthousiast

Omdat Ineke ook in de tuin werkt, vindt ze het extra leuk om bezoekers enthousiast te maken met haar kennis. “Ik kan er inmiddels natuurlijk het een en ander over vertellen. Wat ik ook altijd zo mooi vind, is als er mensen uit de buurt komen die helemaal geen idee hadden dat die mooie tuin hier ligt. Ze zeggen altijd allemaal dat ze terugkomen en dat begrijp ik helemaal.”

 

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.