Vrijwilligers met groene vingers voor de moestuin
Forteiland Pampus
Vrijwilligers met groene vingers voor de moestuin

Midden in het IJmeer ligt Forteiland Pampus. Dit stukje UNESCO werelderfgoed, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, was ooit bedoeld om Amsterdam te verdedigen tegen aanvallen vanaf de Zuiderzee. Tegenwoordig is het eiland een plek waar u kunt genieten van boeiende verhalen, prachtige uitzichten en lekker eten. Een plek waar duurzaam wordt ondernomen: het eiland is binnenkort fossielvrij en grotendeels zelfvoorzienend. Door uw inzet blijft het eiland behouden voor toekomstige generaties!

Door te laten zien hoe kan worden omgegaan met energie, water, grondstoffen(hergebruik) en transport is Pampus straks een showcase voor de energietransitie en voor het verduurzamen van erfgoed. Cultuurhistorie en innovatie gaan zo hand in hand.

Dit vraagt om de nodige vergroening van het eiland. Er zijn nieuwe moestuinen aangelegd, er worden paddenstoelen gekweekt, wild geplukt, de moestuin wordt onderhouden en wordt geëxperimenteerd met permacultuur, kruidentuinen, etc.
Onze ambities voor een zelfvoorzienend eiland zijn groot. Zo willen we kazen laten rijpen, verticaal tuinieren, zelf onze groenten verwerken volgens oude methodes en wellicht champignons gaan kweken in het fort. Kom erbij en groei met ons mee! 

Wie zoeken wij? 

Vrijwilligers met groene of lichtgroene vingers die van vernieuwing houden. Kunt u tuinieren of wilt u dit leren? En vindt u het leuk om mee te denken? Meld u dan aan om onze groenploeg te komen versterken. Minimaal een keer per twee weken want onze plantjes en andere projecten hebben verzorging nodig.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?

U bent sociaal, kan goed samenwerken, u houdt van gezelligheid. U kunt tegen een stootje en steekt graag de handen uit de mouwen. Samen met onze andere 80 vrijwilligers die ook werken in de klusploeg, gastheer/vrouw zijn, rondleidingen geven en de museumshop beheren.

Dit bieden wij

Uiteraard een geweldige werkplek! Een bijzonder eiland, waar ukunt genieten van prachtige vergezichten. Iedere dag begint met een bootreisje zodat u echt even weg bent van de dagelijkse hectiek. Daarnaast wordt u onderdeel van een heel gezellig team. Op Pampus werken meer dan 100 vrijwilligers, naast een klein team vaste medewerkers. Voor dat het seizoen van start gaat, gaan we met zijn allen op uitje. En als het seizoen erop zit, wordt dat feestelijk afgesloten. Verder ontvangt u een reiskostenvergoeding voor de dagen dat u naar Pampus komt.

U hoeft geen eigen broodjes mee te nemen, lunch staat voor u klaar! Aan het einde van de werkdag kunt even bijkomen met een drankje in de horeca. Zelf heeft u natuurlijk altijd gratis toegang voor het fort én u ontvangt een aantal vrijkaarten, zodat u uw vrienden of familie kunt laten zien waar u werkt. Ook heeft Stichting Forteiland Pampus een ANBI status waardoor vrijwilligers met een WW-uitkering zich aan kunnen melden.

Werktijden

Als vrijwilliger ben je van april tot/met eind november minimaal 2 dagen per maand beschikbaar. Een vaste dag heeft de voorkeur.

Vanaf 9:00 vertrek je met de werkboot vanuit Muiden naar het eiland. Daar help je het eiland klaar te maken voordat de eerste bezoekers arriveren om 10.30 uur. Je vaart om 17.00 uur met de laatste veerboot mee terug.

Enthousiast geworden?

Wilt u zich inzetten voor Forteiland Pampus? Meld u dan aan als vrijwilliger en we nemen snel contact met u op.

Interesse? Neem contact op

Vrijwilligercoördinator: Robbin Poots
Robbin@pampus.nl
Telefoon: 0294 262326 (di-vrij van 10-16u)

Forteiland Pampus

https://www.pampus.nl

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.