Graham Pascoe 

VRIJWILLIGER BIJ KASTEEL MUSEUM SYPESTEYN

 

“Mijn vrouw vond dat ik te weinig om handen had”
Eind 2014 kwam Graham Pascoe terecht bij Kasteel-Museum Sypesteyn om te helpen bij het archiveren van de foto’s van de collectie. “Mijn vrouw, die toen al vrijwilliger was bij Sypesteyn, vond dat ik na mijn pensionering thuis te weinig om handen had en dit leek haar wel een mooi klusje. Er was een flink archief, maar de foto’s stonden her en der verspreid in de computer. Als ingenieur ben ik wel gewend om zaken te ordenen, dus ik begon de foto’s te verzamelen en te rubriceren.”

45.000 foto’s 

“Omdat er ook dingen ontbraken, ben ik op een goed moment zelf objecten gaan fotograferen. Langzaam maar zeker is er een heel overzichtelijk beeldarchief ontstaan, met in totaal wel zo’n 45.000 foto’s en tientallen artikelen over Sypesteyn, de familie en de voorwerpen in onze collectie. Op deze foto’s staan alle objecten die zich in het Kasteel-Museum en in ons depot bevinden. Maar dat niet alleen: ook alle aspecten van de tuin, gedurende alle seizoenen, en de interessante elementen van de tuin en het kasteel zijn vastgelegd.”

Korenbloem
“Op een goed moment werd mij gevraagd om iets te doen aan de database van de objecten. Er bestond destijds een kaartenbak met zo’n 10.000 kaarten en in 2002 was men al begonnen om die in te voeren in de computer. Samen met het team heb ik dat kunnen afmaken: in 2017 was alles gedigitaliseerd. Het is natuurlijk vooral heel belangrijk dat alles terug te vinden is. Zo zijn er in Sypesteyn bijvoorbeeld heel veel porseleinen kopjes met een korenbloem erop. Dan is het van belang: over welk kopje gaat het nou eigenlijk? Of welke van de twintig horloges zoek je? Daarom gebruiken we nu datatermen die in de museumwereld gebruikelijk zijn.”

Kleine organisatie
“Sinds 2016 zijn we lid van de Museumvereniging en die stelt nogal wat eisen aan collectiebeheer. Ook al zijn we een kleine organisatie met maar weinig mensen; we registreren alles zo professioneel mogelijk. Dit digitale registratiebeheer vergt veel tijd, maar levert uiteindelijk ook veel op. Alles is makkelijk en snel te vinden en bovendien ondersteunt het ons fysieke collectiebeheer, en de voorbereiding van tentoonstellingen.”

Veelzijdig
“Officieel werk ik twee dagen bij Sypesteyn, maar soms loopt dat een beetje uit. Ik heb mij inmiddels verdiept in het maken van grafisch werk zodat ik posters en borden kan maken tijdens een expositie, en als een van mijn collega’s problemen heeft met de computer, schakelen ze mij in. Door deze veelzijdigheid aan werkzaamheden, maar zeker ook dankzij de bijzondere gevarieerde collectie van Sypesteyn, heb ik in de afgelopen jaren ontzettend veel bijgeleerd. Bovendien geeft het werk toch een bepaald bestaansrecht. Ik put er veel voldoening uit als ik zie dat het archief en digitale registratiebeheer goed op orde zijn. En: ik heb nu genoeg om handen. Meer dan genoeg!”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.