Carmen Kainama 

Gastvrouw op Forteiland Pampus 

 

“Je stapt in een andere wereld”

Carmen is voor de liefde naar ‘het westen’ verhuisd: ze kwam vanuit Apeldoorn naar Muiden. Onlangs is ze met haar man naar Almere verkast. Die verhuizing had gelukkig geen negatief effect op haar vrijwilligerswerk op Forteiland Pampus, waar ze inmiddels al negen seizoenen met veel plezier wordt ingeroosterd.

Net als hij

“In Apeldoorn deed ik al vrijwilligerswerk. Toen ik naar Muiden verhuisde, was het voor mij vanzelfsprekend om hier eveneens wat te doen. Ver hoefde ik niet te zoeken, want mijn nieuwe partner was net een jaar ervoor begonnen op Pampus en had het daar enorm naar z’n zin. Ik ben een paar keer meegegaan en was direct verkocht. Het leuke van Pampus is dat je buiten bent. Dat was voor mij heel belangrijk. En: je stapt meteen in een andere wereld.”

Grote moestuin

Aanvankelijk werkte Carmen in de tuin. In de afgelopen jaren is er echter veel veranderd op Pampus. “De moestuin is nu tien keer zo groot als acht jaar geleden, toen we ermee begonnen. Er moest in de loop der jaren steeds meer grondwerk worden verricht en dat werd me uiteindelijk te zwaar. Eerst heb ik nog de bloementuin bij het restaurant gedaan, maar uiteindelijk ben ik naar binnen verhuisd.”

Afwisselend

Er waren steeds meer mensen nodig in de winkel en als gastvrouw en Carmen begon daar te helpen. “We helpen in de winkel en we begeleiden de bezoekers bij de nieuwe interactieve route ‘Het Geheime Wapen van Amsterdam’. We rouleren dan met elkaar op zo’n dag. Die afwisseling is erg leuk. Er verandert elke keer wel wat en ik vind het prijzenswaardig dat de organisatie zo professioneel is geworden. En duurzaam: daar zijn we met z’n allen erg trots op. Er wordt goed nagedacht over wat je als fort wil uitstralen. Dat geldt ook voor de producten in de winkel. Veel is gericht op militairen – het is uiteindelijk een fort –  maar ook op duurzaamheid. Producten op zonne-energie bijvoorbeeld.”

Hele dag

Carmen gaat eens in de twee weken een hele dag naar Pampus: “Dat is bij Pampus wel de bedoeling, dat je een dag gaat. Je moet uiteindelijk heen en weer met de boot. Om half tien ga ik met andere medewerkers met de vlet heen vanaf Muiderslot en om vijf uur pak ik de veerboot terug. Heerlijk, je bent dan echt een hele dag helemaal weg. En het is nog leuk ook!”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.