Yanti  Mualim

VRIJWILLIGER BIJ PINETUM BLIJDENSTEIN

Ik wilde me graag nuttig maken voor de gemeenschap. Pinetum Blijdenstein leek me een goede keuze, omdat ik het heel belangrijk vind dat de tuin blijft bestaan.

Gastvrouw bij Pinetum Blijdenstein

Na haar middelbare schoolopleiding wilde Yanti het liefst tuinarchitectuur gaan studeren. Daar stak haar moeder een stokje voor: ‘Tuinieren is een hobby, geen beroep.’ En ja, moeders weten het het beste, in elk geval in die tijd. Dus koos Yanti voor journalistiek, voor een beroep dat ‘normaal’ was. Tuinen bleven haar altijd trekken en nu helpt ze als gastvrouw bij de botanische tuin Pinetum Blijdenstein.

Garden history

Yanti heeft Indonesische roots en werkte maar liefst 33 jaar op de Indonesische redactie van de Wereldomroep, tot die in 2012 werd opgedoekt. “Toen dacht ik: landscape architect zal ik niet meer worden, maar ik kan wel over tuinen gaan schrijven. Ik ben garden history gaan studeren, eerst aan de UvA, daarna een semester bij University of Oxford en aansluitend summer school in Oxford. Ongelofelijk boeiend en leerzaam was het. Je leert echt naar tuinen te kijken, zien wat de gedachte achter een ontwerp is. Je ontwerpt iets, maar het is totaal anders dan een gebouw. Planten en bomen zijn levende wezens: die groeien of gaan dood. Daar moet je rekening mee houden.”

Belangrijk

Yanti is uit Indonesië naar Nederland gekomen om bij Radio Nederland Wereldomroep te werken en woont inmiddels al geruime tijd in Hilversum. “Ik wilde me graag nuttig maken voor de gemeenschap. Pinetum Blijdenstein leek me een goede keuze, temeer omdat ik het heel belangrijk vind dat de tuin blijft bestaan. Je moet er toch niet aan denken dat het terrein wordt opgekocht, ofzo? Er is hier een fantastische collectie bomen te vinden. Maar dat niet alleen: het gaat ook om de aanleg, het plan erachter. Dat boeit mij enorm.”

Gedachten in ruststand

Als gastvrouw is Yanti vooral bezig met koffie en thee schenken aan de bezoekers. “Wat het extra leuk maakt, is dat het Pinetum een trouwlocatie is. De botanische tuin wordt bovendien gebruikt als vergaderplek, of iemand viert er zijn of haar verjaardag. Dan maak je je nuttig met het bedienen van de gasten. Het is natuurlijk eenvoudig werk, maar wel gezellig en je hoofd wordt er rustig van. En er is appeltaart! In Pinetum Blijdenstein kun je er natuurlijk ook voor kiezen om in de tuin te werken, planten te snoeien en dat soort dingen. Ook dan ben je lekker bezig!”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.