Corrie Wiesenekker

Winkelvrijwilliger Huizer Museum

 

“Ik kijk met een Huizer Museum-oog naar andere museumwinkels”
Corrie zet zich al heel lang in als vrijwilliger, en sinds twee jaar doet zij dat ook voor het Huizer Museum. “Toen ik gestopt was met werken, wilde ik iets nuttigs doen. Ik had geen zin om tot tien uur de kranten uit te pluizen en dan een doelloos rondje te fietsen. Omdat de cultuur van Huizen mij enorm interesseert, ben ik in dit museum helemaal op mijn plaats. Bovendien ben ik erg praktisch van aard en dat komt hier goed van pas.”

Nieuwe directeur

Het Huizer Museum is een cultuurhistorisch museum; het enige in de Gooi & Vechtstreek. Op het moment dat we Corrie spreken, is Nienke de Wit, jarenlang bevlogen directeur van het museum en de enige betaalde kracht, net verhuisd naar het Zuiderzeemuseum. Huizen zit dus (even) zonder directeur en wordt volledig draaiend gehouden door de vrijwilligers. Een unieke situatie. Corrie: “Nienke beschikte over ongelofelijk veel kennis. Het is nu een enorme uitdaging voor ons, temeer omdat we op het punt stonden om met een nieuwe expositie aan de gang te gaan. Normaal gesproken helpen wij de directeur bij de opstart van zo’n project, maar nu moeten we het allemaal zelf doen. We proberen daarom de huidige tentoonstelling, die overigens een enorm succes is, even te rekken. De vacature is eruit en we hopen dat die zo snel mogelijk vervuld zal worden.”

Museumwinkel

In het museum bemoeit Corrie zich vooral met de Museumwinkel. “Ik probeer een zo aantrekkelijk mogelijk aanbod te realiseren en ben voortdurend op zoek naar bijvoorbeeld boeken die geschikt en leuk zijn voor het Huizer Museum. Dat zijn dan boeken die aansluiten bij ons aanbod, of passen bij Huizen, bij ’t Gooi, of bijvoorbeeld boeken die over Erfgooiers gaan. Als ik in een ander museum ben, kijk ik altijd even wat zij te bieden hebben. Dat doe ik dan met een Huizer Museum-oog: ik vraag me meteen af of het ook bij ons zou passen.”

Meer receptiemedewerkers

Het Huizer Museum is – momenteel – drie middagen per week geopend. Er werken acht receptiemedewerkers en er zijn er altijd twee tegelijk aanwezig. “We hebben een heel stabiele groep gidsen, maar het zou fijn zijn als er meer medewerkers aanschuiven bij onze receptie,” vindt Corrie. Zij is het aanspreekpunt geworden voor de receptiegroep. “Nu er even geen directeur is, pak je met elkaar meteen van alles op. Dat is voor nu prima, maar nogmaals: wij hebben onze hoop gevestigd op een nieuwe directeur! En natuurlijk op nieuwe vrijwilligers die zich willen inzetten voor ons mooie Huizer Museum.”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.