Letty Lam

Vrijwilligerscoördinator Museum Hilversum

“Ik ken het museum van onder tot boven”

Ze werkt al acht jaar als vrijwilliger bij Museum Hilversum, en de laatste zes jaar doet zij dat als vrijwilligerscoördinator. Hilversumse Letty is verknocht aan het museum; ze kent het van onder tot boven. “Dat komt ook door de organisatie zelf: je wordt overal bij betrokken. Als vrijwilligerscoördinator zit ik bijvoorbeeld in het MT, waardoor ik precies weet wat hier speelt. Het betekent meteen dat mijn betaalde collega’s en directeur Fleur ook heel goed weten wat er bij ons speelt. Zo merk  je aan alles: ze zijn met ons begaan.”

Puzzeltje

Het museum beschikt over zo’n 37 vrijwilligers, die wisselend beschikbaar zijn. Letty: “Als coördinator maak ik een schema waarbij ik iedereen indeel. Dat is vaak best een puzzeltje. Als alles groen is, ben ik tevreden, want dan is het gelukt en zijn alle plekken gevuld. Sommige mensen werken het liefst in het weekend, anderen weer op een bepaalde dag door de week. En natuurlijk komt het ook wel eens voor dat iemand ziek is of onverwachts niet kan. Ik ken alle vrijwilligers goed en weet precies bij wie ik dan moet zijn. Bovendien woon ik gelukkig zelf om de hoek, dus als het nodig is, kan ik altijd bijspringen.”

Collectieve verzekering

Het werk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend, vindt ook Letty. “Je hoeft je bij ons nooit helemaal vast te leggen, maar het is wel fijn als mensen op voorhand aangeven wanneer ze kunnen. In principe spreken we graag af dat iemand een dagdeel per week komt werken. We hebben altijd een gesprek van tevoren en stellen een contractje op. Wat fijn is, is dat hier een collectieve verzekering is afgesloten: als er tijdens het werk iets gebeurt, zijn we verzekerd. Ik ben eens gestruikeld waardoor ik mijn pols brak. Toen kwam die verzekering goed van pas.” Wie vrijwilliger is bij Museum Hilversum krijgt een Vriendenpas en wordt bovendien uitgenodigd voor openingen en evenementen.  “En voor elke expositie krijgen de vrijwilligers een speciale rondleiding door de directeur!”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.