JON STUART

Verantwoordelijk voor moestuin Pampus

“Ik kan geen betere plek voor een moestuin verzinnen”

“Ik kan geen betere plek voor een moestuin verzinnen”

De van oorsprong Engelse Jon – al in 1986 verhuisde hij voor de liefde naar Nederland – kwam via zijn dochter Emma op Forteiland Pampus terecht. “Zij deed PR voor Pampus en vroeg mij een keer of ik met iets wilde helpen. Op een goed moment heb ik ook de Engelstalige audiotour ingesproken. Omdat je daar behoorlijk wat research voor moest doen, wist ik het een en ander van Pampus af. Naar aanleiding daarvan werd ik gevraagd om er als gids te werken en dat heb ik een tijdje gedaan.”

Zelfvoorzienend
Vanwege ziekte was dat werk uiteindelijk niet meer zo geschikt voor Jon en toen werd hem gevraagd om een moestuin te beginnen. Pampus wil heel graag zelfvoorzienend zijn en hiervoor worden tegenwoordig op de tuinen van het eiland jaarrond groenten, kruiden en eetbare bloemen verbouwd. In die tijd, zo’n acht jaar geleden, was die moestuin er nog niet. Omdat Jon veel plezier heeft in tuinieren, had hij daar wel oren naar. “Ik heb verstand van tuinieren en van koken, dus dat kwam goed uit.”

De Moestuinkoning
In het begin werkte Jon op zo’n honderd vierkante meter, waar hij wat tomaatjes, courgettes, kool, bonen en prei op begon te verbouwen. Inmiddels is de moestuin van Pampus uitgebreid naar zo’n negenhonderd vierkante meter. Jon, die door collega’s op het eiland gekscherend ‘De Moestuinkoning’ wordt genoemd, is er drie dagen in de week druk mee. “Gelukkig heb ik inmiddels hulp van vier collega’s, maar we komen nog steeds handen tekort”, geeft hij toe. “Tegenwoordig verbouwen we nog meer groenten – ook vergeten groenten als palmkool en pronkbonen – en hebben we ook een kruidentuin, waarin we heel veel munt, peterselie en bieslook verbouwen.”

Beste plek
In het begin van het jaar heeft Jon overleg met de kok van het restaurant. Er worden ideeën uitgewisseld: wat nodig is, wat mogelijk is, hoe lang bepaalde gewassen moeten groeien. Jon vindt het heerlijk om op Pampus te werken: “Anders zou ik het niet zo lang hebben volgehouden. Ik woon nu zelf in een appartement en Pampus is mijn tuin. Ik kan geen betere plek voor een moestuin verzinnen. Om me heen zie ik water en in de verte liggen Durgerdam, Amsterdam en aan de andere kant Muiden. Veel bezoekers komen graag even een kijkje nemen in de moestuin; je krijgt duizenden vragen. Ook leuk, dat contact met de mensen.”

 

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.