Henny Booij

Veelzijdige vrijwilliger Museum Weesp

“Ik doe hier elke keer iets anders en het verveelt nooit”

Een nicht van Henny, die werkzaam is als vrijwilliger bij Museum Weesp, opperde een keer dat het ook iets voor Henny zou zijn. “En je luistert natuurlijk naar je oudere nicht”, grapt Henny. “Ik werkte toen nog op de financiële administratie van een uitgeverij, maar na mijn pensioen heb ik me eigenlijk meteen aangemeld. Het is een geweldig leuk museum, in mijn geboorteplaats Weesp, waar ik met veel plezier vijf keer per week mijn steentje bijdraag.” Vijf keer per week; dat is niet mis. Maar voor Henny is het geen enkel probleem. “Ik doe elke keer wat anders en het verveelt nooit.”

Rondleidingen

Henny is onder meer werkzaam als gastvrouw en rondleider van het museum: ze ontvangt de bezoekers en kan hun tijdens een rondleiding alles vertellen over wat er in het museum te zien is. Museum Weesp is gehuisvest op de tweede verdieping van het oude Stadhuis van Weesp, dat gebouwd is tussen 1772 en 1776. “Voor rondleidingen in het monumentale stadhuis zijn weer andere mensen actief, ik richt me puur op het museum”, vertelt Henny.

Collectiebeheer

Ze weet inmiddels van de hoed en de rand, wat ook te maken heeft met haar werkzaamheden voor het collectiebeheer van het museum. Samen met collega’s documenteert Henny alle voorwerpen in een computersysteem. “Saai? Totaal niet! Het is bijzonder dat je alle objecten in handen krijgt en goed kan bestuderen. Er bestaan wel papieren lijsten en er is veel papieren documentatie, maar nu voeren we dat allemaal in. Van de meeste dingen is er veel informatie beschikbaar. Zo krijg je een goed beeld van de collectie en het is boeiend om de geschiedenis van Weesp te leren kennen. Zo werd het eerste porselein in Nederland, in Weesp gemaakt. En er ligt bijvoorbeeld een heel oud boek, uit 1770, dat gaat over het bouwen van een papierfabriek. Het is natuurlijk een voorrecht dat ik daar af en toe – heel voorzichtig – in kan kijken.”

Chocoladeproeverij

Henny heeft er ook veel plezier in om kinderfeestjes te organiseren of groepen te begeleiden. “Laatst kwam de vraag van een groep of het mogelijk was om chocolade te komen proeven. Weesp is natuurlijk ook bekend als chocoladestad, dankzij chocolademaker Van Houten; diens producten werden tot ver over de grenzen verkocht. Naar aanleiding van die vraag heb ik allerlei soorten chocolade opgezocht, zodat de bezoekers konden proeven. We hebben een lijst gemaakt waarop ze hun bevindingen konden noteren en ze mochten een cacaoboon afpellen. Het is geweldig leuk om zoiets te bedenken; we leveren echt maatwerk aan onze bezoekers. Dat geldt evengoed voor de schoolkinderen; we verzinnen vaak leuke projecten waarbij ze zelf ook actief bezig kunnen zijn.”

Fijn team

Henny kan honderduit vertellen over ‘haar’ museum, waarvoor ze nu al een paar jaar als vrijwilliger actief is. “Het werk is ontzettend leuk en we hebben een fijn team. Natuurlijk zou het wel heel mooi zijn als er wat meer collega’s bijkomen; die kunnen we goed gebruiken. Mijn nicht werkt er ook nog steeds; we komen elkaar geregeld tegen en drinken af en toe even koffie samen. Niet te lang, want we hebben genoeg te doen hier!”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.