IRene van Dijk

 

Te

 

Rondleider bij Beeld & Geluid

 

“Het liefst zou ik toekomstige collega’s meenemen”

Tot haar stomme verbazing ontving Irene van Dijk-te Dorsthorst uit handen van burgemeester Gerhard van den Top onlangs een koninklijke onderscheiding. Het lintje is volledig terecht: de 78-jarige Irene uit Hilversum zet zich al dertig jaar in als vrijwilliger bij het voormalig Omroepmuseum, dat later onderdeel is geworden van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. En de kwieke Irene is nog lang niet toe aan de geraniums.

Iets om handen

“Mijn man maakte films en deed eindregie bij de VPRO, dus ik was wel bekend met de omroepwereld. Toen de kinderen volwassen werden en het huis uitgingen, wilde ik iets om handen hebben. In Spreekbuis’, destijds het belangrijkste nieuwsmedium voor professionals in de omroepwereld, stond een berichtje: er werden mensen gevraagd voor het omroepmuseum, dat toen nog volledig draaide op vrijwilligers. Het leek me geweldig om daar rondleider te worden.” Irene heeft het allemaal meegemaakt. In het voormalige Omroepmuseum werd de omroepgeschiedenis voornamelijk getoond aan de hand van objecten. Later, bij Beeld & Geluid, werd dit behoorlijk uitgebreid.

Ook voor ouderen

Na een grootscheepse interne verbouwing is Beeld & Geluid de afgelopen jaren volledig vernieuwd. “Het is nu veel interactiever. Ik ben in de tijd dat het opgebouwd werd veel in het museum geweest om te testen. Ik vond het erg belangrijk dat een bezoek aan Beeld en Geluid ook voor ouderen interessant en te doen is. Gelukkig werd die mening gedeeld”, vertelt Irene. “Mensen kunnen nog steeds worden rondgeleid door de depots. Er zijn er meerdere en in het demonstratiedepot staan bijvoorbeeld veel objecten die oudere bezoekers nog van vroeger zullen herkennen.”

Gewaardeerd

Irene is veel te vinden bij Beeld en Geluid, want ze helpt ook nog mee in het archief. “Bij het Omroepmuseum waren we gewend alles zelf te doen, maar nu is het een professioneel bedrijf. Dat is best een ommezwaai. Degene die bij ons de vrijwilligers coördineert, Sanne, staat altijd voor ons klaar. Het is fijn dat je ook door de werkende medewerkers gewaardeerd wordt.” Het liefst zou Irene toekomstige vrijwilligers meenemen op een rondleiding, zodat ze kunnen zien hoezeer bezoekers ervan genieten. “Dat maakt dit vrijwilligerswerk zo vreselijk leuk, elke keer weer! Ik doe het niet voor niets zo lang!

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.