Marja Keuker

Gastvrouw in Museum Weesp
“Er gaat hier een wereld voor je open”

“Ik ben een echte Weesper Mop, zoals we dat in Weesp noemen; ik ben er geboren en getogen. Ik ben al enige tijd ook vrijwilliger bij de VVV. Zomers stuur ik altijd iedereen door naar Museum Weesp. Nu moet ik zelf ook maar weer eens gaan, dacht ik op een goed moment. Toen ik zag dat ze vrijwilligers nodig hadden, heb ik me samen met een vriendin meteen opgegeven.”

 

Expertise gebruiken

Marja is dol op Weesp én op ‘haar’ Weesper Museum, waar ze helpt als gastvrouw en in de winkel. “Het is de bedoeling dat het museum gaat groeien en dat ook de winkel wat groter wordt. Ik ben aan het uitzoeken wat ik kan bijdragen. Ik ben zelf erg creatief; mijn hobby is poppenhuizen bouwen. Sinds kort heb ik een lasersnijder, waarmee je in hout kunt snijden. Nu probeer ik uit te vinden of ik daar iets mee kan voor de museumwinkel.” Marja vindt het slim dat Lisette, de vrijwilligerscoördinator van het museum, goed kijkt naar de  kwaliteiten die de vrijwilligers meebrengen. “Ze hoort graag uit welke branche je komt en wat je hobby’s zijn, om te zien of jouw expertise inzetbaar is voor het museum.”

Chocola en porselein

Museum Weesp zit op de tweede verdieping van het prachtige, voormalige stadhuis uit 1772. “Dat is al een museum op zich”, zegt Marja. “Je merkt ook dat mensen daar evengoed voor komen. Op de begane grond heten we de bezoekers welkom. Boven is het museum, waar een permanente tentoonstelling is over de chocoladefabriek van Van Houten, maar bijvoorbeeld ook veel Weesper porselein. Niet veel mensen weten dat dit het eerste porselein van Nederland was.”

Gefuseerd

Als gastvrouw raakt Marja vaak aan de praat met de bezoekers. Het valt haar op dat er tegenwoordig veel Amsterdammers het museum weten te vinden. “Omdat we als gemeente in 2022 zijn gefuseerd met Amsterdam, zijn we regelmatig in de media geweest. Daar komen mensen dan weer op af. Wie uit de stad komt, is verwonderd door de gemoedelijkheid hier, in Weesp en in het museum. Bezoekers zijn blij verrast dat de mensen hier zo vriendelijk zijn en zoveel informatie geven.”

Mooi museum

Marja heeft het als gastvrouw enorm naar haar zin. “Je kunt natuurlijk ook verder gaan; ervoor kiezen om rondleidingen te geven bijvoorbeeld. Ikzelf ben me dus meer gaan richten op de winkel. Soms zijn er extra evenementen, of vergaderingen. Dan help ik ook graag. Het is een mooi museum, dat aandacht verdient en veel bezoekers. Er is zoveel te leren en te zien hier; er gaat gewoon een wereld voor je open.”

 

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.