Dian Dankers
Publieksmedewerker in het Nederlands Vestingmuseum
Nadat ze een burn-out kreeg, zocht Dian Dankers (31) uit Bussum naar een manier om toch bezig te zijn. De huisarts opperde vrijwilligerswerk en zo kwam ze terecht bij het Vestingmuseum in Naarden. “Een geweldige beslissing”, blikt Dian terug. “Het heeft me enorm geholpen; het gaf ritme in de week en ik kreeg weer het gevoel dat ik nuttig was.”
Na haar studie geologie werkte Dian Dankers in Almere en Purmerend, totdat ze door een burn-out in de ziektewet belandde. Toen ze een beetje opknapte, vertelde ze haar huisarts dat ze zich zo nutteloos voelde: “Voor betaald werk was het eigenlijk nog iets te vroeg, maar ik wilde zo graag iets doen!”
Eigen tempo
Haar huisarts opperde vrijwilligerswerk. Zo zou ze wel bezig zijn, maar zat er minder druk op. Via een vrijwilligersorganisatie vernam Dian dat er mensen gevraagd werden bij het Vestingmuseum. “Ik kende dat museum omdat ik er altijd langs fietste op weg naar mijn werk. Bovendien vind ik geschiedenis erg boeiend, dus dit museum paste goed bij mij”, vertelt ze. “Ik ben eerst een keer gaan kijken en vertelde daar dat ik op zoek was naar vrijwilligerswerk. Ik kreeg een foldertje mee, heb een mail gestuurd en werd meteen uitgenodigd om te komen praten. In dat gesprek stelde de bedrijfsleider me enorm op mijn gemak. Hij begreep het allemaal goed. ‘Doe het gewoon op je eigen tempo en als het te veel is, doe je het even niet.’ Hierdoor werd ik nog enthousiaster over het idee en ben ik al snel begonnen.”
Plezier
Dian kwam terecht in ‘Team publiek’: je verkoopt dan kaartjes, wijst mensen de weg en voorziet de bezoekers desgewenst van een hapje en een drankje.. “Erg leuk om te doen. In mijn studententijd had ik een bijbaantje in de horeca en daar had ik ook altijd plezier in. Het gastvrouwschap ligt mij goed.” Dian werkte met collega-vrijwilliger Els eveneens in de winkel en daar genoot ze van: “We gingen dan samen de winkel opruimen en herinrichten.”
Ritme
Het is een goed idee, vindt Dian, om vrijwilligerswerk te doen en zo weer op de been te komen. “Je kunt langzaamaan je belastbaarheid opbouwen, terwijl er weinig druk op zit. Het heeft me echt geholpen, want ik was heel huiverig om weer aan het werk te gaan. Aanvankelijk zat ik de hele week thuis en dit gaf me weer wat ritme in de week. Eerst een ochtend en langzaam wat meer dagdelen. Je hebt bovendien het gevoel dat je nuttig bezig bent en dat is zó fijn!”
Geologische reden
Grappig genoeg kwam ook haar studie van pas. Enthousiast vertelt Dian: “Naarden-Vesting is gebouwd op een hoger stuk, een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. In het noorden had je de Zuiderzee en in het zuiden de drassige venen, maar dit deel is een van de weinige plekken van waaruit je met je leger, komend uit het oosten, naar Amsterdam kon marcheren. Je zou dus kunnen zeggen dat er een geologische reden is dat hier de vesting gebouwd is!”
Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff