Henk van Spanning  

Lid van het A+ team, Grote Kerk Naarden

 

“Eén jaar heb ik de Matthäus Passion vijf keer gehoord”

Hij is geboren en getogen in Naarden-Vesting en na zijn studie in Amsterdam kwam hij er weer terug. “Na de Hoge Zeevaartschool ben ik gaan varen, maar toen ik mijn vrouw ontmoette, ging ik op de wal werken.” Voor zijn werkgever, een scheepvaartbedrijf, reisde Henk de hele wereld over. Thuis was de vesting; thuis was de kerk.

Stoelen sjouwen

Het was nog niet eens bij Henk zelf opgekomen om als vrijwilliger te gaan werken. “Mijn buurman is er koster en vrijwilliger en sprak me erover aan. ‘Je gaat toch met pensioen?’ vroeg hij. ‘Wil je niet komen helpen bij de Grote Kerk?’ Ik hoefde er niet lang over na te denken.” Er zijn bij de kerk twee groepen vrijwilligers, het A-team en het A+ team. Het A-team doet het wat zwaardere werk, vandaar de naam. “Wij zorgen vooral voor de opbouw en zetten stoelen neer als er een evenement, concert, bruiloft of een uitvaart is. Meestal weet je het ver van te voren, maar de uitvaarten zijn natuurlijk ad hoc. Je bent tot niets verplicht; in de app kun je aangeven of je wel of niet kunt”, vertelt Henk. “Ik help graag met de opbouw; de suppoosten van het A+ team doen meer de begeleiding van de bezoekers van de evenementen. Dat is niet zo mijn ding.”

Drogisterij

Als er te weinig suppoosten beschikbaar zijn, is Henk niet te beroerd om in te springen. “Dat is wel gebeurd bij de Matthäus-Passion. Eén jaar is het voorgekomen dat ik het concert vijf keer bijwoonde. Zittend op een stoel. Toen was ik er wel even klaar mee,” zegt hij droog. Henk is blij dat hij een bijdrage kan leveren; hij is trots op de kerk. “Mijn ouders hadden een drogisterij, pal naast de kerk. We woonden zo’n honderd meter verderop. Het is een prachtige kerk en het tongewelf is fantastisch. In de loop der jaren zijn er veel veranderingen doorgevoerd. Vroeger stond er een hek omheen en op de plek waar nu de speelplaats is, stonden huizen. Die zijn nu afgebroken; dit is veel beter zo.”

Nieuwe mensen

Het helpen als vrijwilliger kwam toevallig op zijn pad. “Zelf had ik er eerlijk gezegd niet over nagedacht, maar toen de buurman het me vroeg, dacht ik ‘waarom ook niet’. Je ontmoet nieuwe mensen en je bent maatschappelijk goed bezig. De stichting en de mensen op kantoor zijn geweldig voor de vrijwilligers. Je wordt enorm gewaardeerd en dat merk je aan alles. Ze doen alles voor je en staan altijd voor je klaar.”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Grote Kerk Naarden

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.