Riek de Gast

gastvrouw in Singer Laren

“Dit werk geeft me ongelofelijk veel voldoening”

Ze heeft haar naam alvast mee; gastvrouw Riek de Gast. Toen ze tussen twee banen in zat, zocht ze naar een zinvolle invulling van haar tijd. Ze koos voor vrijwilligerswerk bij Singer Laren. “Ik kwam er al regelmatig als bezoeker. De sfeer hier is altijd zo prettig en ontspannen; daar wilde ik graag deelgenoot van worden,” vertelt ze. In 2011 solliciteerde Riek naar de functie van gastvrouw; ze kon meteen beginnen.

Voldoening
“Ik houd een soort dagboekje bij van leuke dingen die gebeuren in mijn leven. Altijd als ik bij Singer Laren heb gewerkt, schrijf ik iets op. Het geeft een fijn gevoel als je merkt dat je na zo’n dag iets hebt bijgedragen en andere mensen een plezier hebt gedaan. Dat kan met iets kleins zijn: oogcontact maken, even een praatje vooraf of aan het einde van een bezoek.

Soms zijn er wat grotere uitdagingen. Ik maakte een keer mee dat een mannelijke bezoeker een expositie niet kon waarderen. Hij stond wat narrig bij mijn balie te wachten op zijn vrouw, die het wél geweldig vond. Dan probeer ik zo iemand op een ander been te zetten. We raakten aan de praat en hij vrolijkte zienderogen op. Daar kan ik echt blij van worden. Ik vond best snel een nieuwe betaalde deeltijdbaan, maar toch heb ik mijn vrijwilligerswerk bij Singer Laren niet opgegeven. Ik hoor ruim van tevoren wanneer ik verwacht word, dus het is prima te combineren.”

Wat wordt er verwacht?
“Belangrijk voor een gastheer of gastvrouw is dat je enthousiast, hulpvaardig en geïnteresseerd bent. Natuurlijk zorg je er ook voor goed geïnformeerd te zijn. Op de dagen dat ik er ben, hoor ik vóór mijn dienst wat er die dag gaande is in Singer Laren. Mensen vragen je altijd van alles. Als ik het antwoord niet weet, zoek ik het op of informeer ik ernaar bij een collega van Singer Laren. Ik vind het belangrijk dat elke bezoeker zich gezien en gehoord voelt. Soms vertelt iemand dat hij of zij voor het eerst een museum bezoekt – dan vraag ik bij vertrek altijd even naar zijn of haar bevindingen. Mensen informeren wel eens naar de architect van het gebouw of de tuin. En natuurlijk naar de tentoonstelling van dat moment. Ik zorg ervoor dat ik zoveel mogelijk kennis paraat heb. Voor elke nieuwe expositie krijgen we een uitleg en rondleiding van de museumdirecteur, maar ik kijk zelf ook altijd goed op de website.”

Emolumenten
“Voor vrijwilligerswerk krijg je niet betaald, maar er staat wel iets tegenover: de emolumenten. Bij Singer Laren mag je tijdens je dienst altijd gratis thee of koffie halen en voor of na je dienst kun je met korting een lunch halen in het restaurant. En je kunt altijd gratis het museum in. Jaarlijks wordt er een nieuwjaarsborrel georganiseerd waarbij je hoort hoe het afgelopen jaar voor Singer is geweest – jij hebt hier immers aan bijgedragen. In de zomer is er een barbecue voor het voltallige personeel, inclusief de vrijwilligers, en eens per jaar wordt er een geheel verzorgd vrijwilligersuitje georganiseerd, vaak naar een ander museum. Ik woon een half uurtje rijden van Laren af en kan de reiskosten aan de Belastingdienst opgeven.”

Kom erbij!
“Werken als vrijwilliger geeft me ongelofelijk veel voldoening. Bovendien word ik er altijd vrolijk van. Het is fijn om in contact te zijn met mensen en om gasten te kunnen helpen als dat nodig is. Bij mij gaat niemand vervelend de deur uit, dat is mijn motto als ik bij Singer Laren werk. En uiteindelijk loop ik zelf ook altijd vrolijk de deur uit!”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.