Josee Bruna

Collectiebeheerder/rondleider bij Kasteel-Museum Sypesteyn

“De verhalen erachter zijn zo leuk”

Dertig jaar geleden stapte Josee Bruna binnen bij Sypesteyn om een lezing bij te wonen. Het verhaal boeide haar mateloos – ze was de enige die enthousiast vragen stelde. Dat heeft ze geweten, want nog geen dag later werd ze gevraagd om rondleider te worden. Tegenwoordig is haar takenpakket flink uitgebreid. Van ‘poetsen’ tot het inrichten van een expositie, van collectiebeheer tot rondleiden. Josee vindt in alles plezier, want ze heeft Kasteel-Museum Sypesteyn inmiddels in haar hart gesloten.

 

Leerzaam
“Toen ik destijds gevraagd werd om rondleider te worden, moest ik wel even diep nadenken. Niks voor mij, was mijn eerste reactie, maar tegelijkertijd realiseerde ik me dat het wel leerzaam voor me zou kunnen zijn. Ik was een enorme sporter en absoluut geen prater. En nu zou ik zelfs voor groepen moeten praten. Voordat ik bij Sypesteyn begon, had ik allerlei banen gehad. Bij een uitgever, bij omroepen, in de politiek. Het was altijd: binnenkijken en de sfeer proeven, maar zodra het routine werd, ging ik weg. Dat ik hier al dertig jaar zit, zegt dus wel wat.”

Porselein wassen
“Het rondleiden beviel me meteen. Het ligt in het verlengde van mijn studie, want ik heb enige jaren kunstgeschiedenis gestudeerd. Inmiddels doe ik nog veel meer bij Sypesteyn; van het inrichten van tentoonstellingen tot werken als poetsvrouw; zo noemen we dat hier gekscherend. Er staan gedekte tafels met glaswerk en porselein en alles moet natuurlijk wel blijven blinken. Reken maar dat dat veel werk is: stofzuigen, zilver poetsen, porselein wassen, de boel schoonhouden… Ik heb ooit een bezoekster meegemaakt die met haar vinger over een richel ging! Ik was toen te verbouwereerd om er iets van te zeggen.”

Collectiebeheer en rondleidingen
“Officieel heet het collectiebeheer wat ik nu doe. Daarnaast geef ik rondleidingen aan groepen. Ik verdiep me altijd in zo’n groep: is het een museumclub of komen ze bijvoorbeeld een verjaardag vieren? Als ik weet waar ze vandaan komen, kan ik daar weer op inspelen. Onze collectie is zo ongelofelijk veelzijdig dat je altijd wel een link kunt leggen met andere delen van het land. Ook onze bezoekers zijn veelzijdig en hebben vaak uiteenlopende interesses. Dan blijkt er ineens een meubelmaker tussen te lopen die helemaal geboeid raakt door al die deuren van verschillende houtsoorten. Het is leuk als je daar dan iets over kunt vertellen, dan maak je zo iemand helemaal blij. Je hoopt dat het beklijft en dat ze het doorvertellen.”

Nalatenschap van de jonkheer
“Sypesteyn is nog steeds veel te onbekend, het verdient wat mij betreft veel meer aandacht. De grondlegger van het kasteel, jonkheer Henri van Sypesteyn, was de eerste serieuze verzamelaar van Loosdrechts porselein. Maar er is veel meer te zien, alleen al het kasteel zelf. We hebben prachtig geschilderde portretten van zijn familie en een heel interessante glasverzameling. En wapens, klokken, meubels… Het loont om je te verdiepen in de jonkheer. Als je interesse hebt in geschiedenis, in kunstgeschiedenis, toegepaste kunst, in oudhollandse tuinkunst of tuinen in het algemeen kun je hier goed terecht.”

Kom erbij!
Omdat Kasteel-Museum Sypesteyn zo veelzijdig is, is hier genoeg te doen. Als je van knutselen en klussen houdt bijvoorbeeld. Of van tuinieren. Lekker snoeien en op de tractor door de tuin; er is altijd werk. Als rondleider leer je hier vreselijk veel. Mijn grootvader adviseerde mij destijds: ‘Ga kunstgeschiedenis doen, daar heb je altijd wat aan! Je kijkt beter om je heen en dat geeft zoveel plezier!’ Hij heeft gelijk gekregen. Daarbij is de sfeer op Sypesteyn geweldig, we zijn een bijna een familie. Het is leuk je kennis door te geven en nieuwe dingen te ontdekken. Als ik mensen iets vertel en een ander wordt daar blij van, dan is mijn dag helemaal geslaagd.”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.