Monique ten Hoopen

Medewerker Publieksbegeleiding Museum Hilversum

 

“Dankzij dit werk vond ik mezelf terug”

Monique ten Hoopen kwam twee jaar geleden na een scheiding en na haar pensionering als stewardess bij KLM vrij onverwacht terecht in Hilversum. Ze kende er heg noch steg. “Het was voor mij een volstrekt onbekende plek; ik had hiervoor negen jaar in Brabant gewoond en daarvoor altijd in Amstelveen. Het was vrij lastig om een woning te vinden en toevallig kon ik in Hilversum terecht. Daar zat ik dus, eigenlijk behoorlijk in shock. Een oud-collega van me wees me op het vrijwilligerswerk bij Museum Hilversum, waar een andere oud-collega van ons werkte. ‘Is dat niet wat voor jou?’ Eigenlijk dacht ik van niet, maar toch heb ik de stap gewaagd en gebeld.”

Verbindingsplek

Gelukkig maar, want nu, na twee jaar, is Monique er weer helemaal bovenop. Mede dankzij haar werk als gastvrouw bij Museum Hilversum. “Als ik heel eerlijk ben, heb ik niet eens zo heel veel met cultuur of fotografie. Dat zeg ik expres, want je ziet dat dat niet eens per se hoeft. Het gaat meer om het vrijwilligerswerk voor mij. Museum Hilversum is echt een verbindingsplek. Omdat ik zo lang heb gevlogen, leg ik redelijk snel contact met mensen; met mijn collega’s en met de mensen die komen. Ik voelde me hier meteen op mijn plek, het is leuk om te doen. Misschien dus ook wel een stukje therapeutisch; iets te doen hebben, onder de mensen zijn, dat was in de begintijd voor mij heel goed. En nu vind ik het vooral gezellig.”

Verlengstuk

In het eerste jaar werkte Monique heel veel, daarna was ze even op non-actief vanwege gezondheidsklachten. Inmiddels is ze weer begonnen en opnieuw heeft ze het enorm naar haar zin. “Afgelopen zaterdag heb ik gewerkt tijdens een evenement. Het was fijn om te merken dat ik dat ook weer aankan. Voor mij voelt het als een soort verlengstuk van het werk dat ik eerder deed. Maar er zijn ook veel vrijwilligers met een andere achtergrond hier. Het vrijwilligerswerk heeft me veel gebracht. Toen ik kwam, was ik niet de gezelligste en behoorlijk in mineur. Nu ben ik weer de oude Monique: vrolijk en ondernemend. En ik voel me in Hilversum meer thuis dan in die negen jaar in Brabant.”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.