LEO FesSL

Lid klusploeg en gids op Forteiland Pampus 

 

“Als je eenmaal op Pampus komt, dan blijf je”

Het was zijn zwager die opperde dat gidsen op Pampus wel iets voor Leo zou zijn. “Omdat ik met de VUT ging, zou ik veel vrije tijd krijgen. Gids worden op een 19e-eeuws zeefort, dat leek me wel wat, dus ik heb me aangemeld. Dat is nu bijna twintig jaar geleden. Want dat is het bijzondere van het forteiland: als je er eenmaal komt, dan blijf je.”

Eigen schwung

Voor zijn nieuwe ‘baan’ als gids kreeg Leo een gedegen opleiding. “Je ontvangt een uitstekend gidsenboek, met heel veel informatie. Als je die tot je hebt genomen, ga je paar keer meelopen met een ervaren gids. In mijn geval was dat de schrijver van het boek. Daarna ga je zelf de rondleidingen doen. Je maakt dan ook wel je eigen verhaal natuurlijk, je geeft er je eigen schwung aan.”

Boeiend verhaal

Leo vertelt dat de bezoekers van Pampus echt een vakantiedagje hebben. “Als gids probeer je ook in die sfeer te blijven, onder meer door het verhaal heel enthousiast te vertellen. Het is natuurlijk een heel bizarre geschiedenis, buitengewoon interessant en gek genoeg vrijwel onbekend. De manier waarop Nederland probeerde zich de vijand van het lijf te houden, met water, dat is echt bijzonder. Als je het verhaal in z’n geheel vertelt, met de Stelling van Amsterdam erbij, is het heel boeiend.”

Mooi gedaan

Leo vindt het altijd prachtig als er mensen uit bijvoorbeeld Amsterdam en Noord-Holland verrast opkijken als ze horen dat ze praktisch naast UNESCO werelderfgoed wonen. “De Stelling van Amsterdam, waarvan Pampus onderdeel uitmaakt, is wel 135 kilometer lang!” doceert Leo. “Je kunt het allemaal ook heel goed beleven met onze interactieve route het Geheime Wapen van Amsterdam, de luchtballon. Dat is zó mooi gedaan; jong en oud vinden dat prachtig.”

Vrienden

Leo is lange tijd gids geweest, maar ging op de dinsdagen steeds vaker helpen bij de onderhoudsploeg. “Voor gidsen houdt het op in de winter, dan is Pampus gesloten voor bezoek. Dus in de winterperiode sloot ik me aan bij de onderhoudsploeg. Dat beviel zo goed dat ik nu eigenlijk meer daar bezig ben, dan als gids. Lekker klussen met een groepje van tien. Naarmate je het langer doet, voelt het meer en meer alsof je elke dinsdag naar je vrienden gaan. Je leert bovendien veel van elkaar en iedereen staat altijd voor klaar om de ander te helpen. Dat samen doen, met elkaar aan de slag zijn, dat vind ik wel het mooiste van vrijwilligerswerk.”

Auteur: Sarah Saarberg
Foto’s: Maarten van Haaff

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.