Educatief medewerker / rondleider schoolklassen
Comenius Museum
Educatief medewerker / rondleider schoolklassen

Het Comenius Museum in Naarden is een klein, maar internationaal bekend museum over het leven van de Tsjechische denker en vernieuwend pedagoog Jan Amos Comenius. Het museum heeft een vaste tentoonstelling en ieder jaar een wisseltentoonstelling. Vindt u het belangrijk dat de jeugd onze geschiedenis kent én bent u een rasechte verteller? Het Comenius Museum zoekt 2 educatief medewerkers/rondleiders van schoolklassen.

Werkzaamheden

Jan Amos Comenius klinkt niet ieder meteen bekend in de oren. Tot iemand u zegt dat hij naar een Comeniuscollege is geweest, of een basisschool vernoemd naar deze 17e-eeuwse Tsjechische geleerde. Comenius staat aan de wieg van de moderne pedagogiek. Hij schreef een van de eerste leerboeken voor de jeugd, Orbis Pictus sensualium (De wereld in beelden) waarin didactisch gebruik gemaakt wordt van afbeeldingen. De natuurlijke wereld staat daarin centraal.

Als educatief medewerker bent u in de eerste plaats verantwoordelijk voor het rondleiden van klassen die het museum bezoeken. U vertelt de kinderen over de impact en nalatenschap van Comenius op een voor hen aansprekende manier. Waarom ligt hij hier begraven en niet in Tsjechië? Wat kan een 17e-eeuws pedagoog nog vertellen aan kinderen anno 2023? O.a. onze kleine Wunderkammer van de natuur biedt u daarvoor handvatten. Het is de bedoeling dat in de toekomst de educatiewerkzaamheden zullen worden uitgebouwd door de vrijwilligers.

Het Comenius vraagt van u: goede communicatieve vaardigheden, vooral met de jeugd vanaf de laatste groepen van de basisschool. Kennis over Comenius is een pré, maar geen vereiste; als vrijwilliger leest u zich in (met hulp van andere vrijwilligers) in de belangrijkste facetten van Comenius en zijn onderwijsleer en die vertaalt u naar een verhaal voor de jeugd.

Dit bieden wij

U komt te werken in een hecht team van ongeveer 35 bevlogen mensen, waarvan enkele als educatief medewerker. Uren en gewenste werkdagen gaan in overleg met de betreffende vrijwilligerscoördinator. De vrijwilligersvergoeding is €3,50/uur. Er is een jaarlijks vrijwilligersuitje. De vacature kent geen sluitingsdatum.

Enthousiast geworden?

Wilt u zich inzetten voor cultuur in Naarden en houdt u van een praatje met onze bezoekers? Meld u dan aan als educatief medewerker/rondleider schoolklassen en we nemen snel contact met u op.

Interesse? Neem contact op

Vrijwilligercoördinator: Monica de Greeve
mdegreeve@casema.nl
Telefoon: 06 14794557

Comenius Museum

https://comeniusmuseum.nl

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.